Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wanneer baby reflux heeft...

Reflux – wanneer een baby zijn melk weer overgeeft - is voor veel ouders een reden tot zorg, en een van de frequentste redenen voor een bezoek aan de kinderarts. Toch is dit veelvoorkomende verschijnsel bijna altijd goedaardig.

Voor niet-ingewijden: reflux, ook wel regurgitatie genoemd, is een symptoom dat voluit gastro-oesofageale reflux (GERD) heet. Dat wil zeggen: een min of meer chronische stijging van de maaginhoud. Na het eten spuugt baby een al dan niet groot deel van de melk weer op, soms alsof er niets is gebeurd, soms een beetje zeurend. Hoe komt dit?

Een natuurlijk fenomeen...

Snel even onze anatomiekennis opfrissen. Wanneer we drinken, gaat de vloeistof eerst door de slokdarm en vervolgens naar de maag. Tussen de twee zit de slokdarmsluitspier, een soort gespierde klep die opengaat om de vloeistof door te laten en zich onmiddellijk daarna weer te sluiten. Maar bij baby’s is deze sluitspier nog zacht en onvolgroeid. De spier heeft daardoor de neiging zich te heropenen... waarop de melk ‘rechtsomkeert’ maakt.

 ... en heel normaal!

Reflux is een zeer vaak voorkomend verschijnsel: meer dan twee op drie baby’s zou erdoor worden getroffen (1)! “Na verloop van tijd, als de slokdarmsluitspier sterker wordt, zorgt die voor een betere afdichting en stopt de baby met voedsel opgeven. Soms echter is de spier misvormd, en moet ze geopereerd worden. Dit is echter zeer zeldzaam: minder dan 0.5% van alle baby’s zijn in dit geval.

Wanneer moet u zich toch zorgen maken?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is geduld daarom voldoende om baby’s refluxprobleem op te lossen. Dat gezegd zijnde, zijn er toch twee verontrustende tekenen die een consult bij een specialist verdienen: als het kind niet genoeg aandikt, of als er bloed in het weer opgespuugde voedsel zit. In beide gevallen beginnen we met een endoscopie om te controleren of de reflux esophagitis veroorzaakt, een verbranding van de slokdarm door maagzuur. Maar de algemene regel is dat reflux stopt zo tussen de leeftijd van negen maanden en één jaar en geen speciale behandeling vereist... tenzij die om de ouders gerust te stellen!

(1) Sommige studies beweren dat negen van de tien baby’s door reflux worden getroffen.

Goede gewoontes

Hier zijn enkele tips om de reflux van uw baby tot een minimum te beperken:

  • Geef verdikte melk, verkrijgbaar in de apotheek. Vraag uw kinderarts om advies.
  • Houd de baby in een min of meer rechtopstaande positie wanneer u het voedt en verzeker u dat er geen druk op de maag is.
  • Zet de baby neer na het eten geven niet meteen neer.
  • Zet de kop van het bed iets omhoog.
  • Geef niet meer melk dan de babymaag kan bevatten. Bij een pasgeboren baby is die niet groter dan een golfbal!