Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Sporten is gezond!

Maakt niet uit hoe oud of goed ter been u bent: sport is sowieso goed voor u. Maar hoe vaak is genoeg? En kunnen we echt op elke leeftijd (opnieuw) gaan sporten? Welke voorzorgen neemt u best in acht? Hieronder alles wat u moet weten!

U zal lang moeten zoeken naar een aspect van uw gezondheid dat niét gebaat is bij meer sport!

Tal van studies tonen immers aan dat voldoende, regelmatige lichaamsbeweging:

  • uw levensverwachting met meerdere jaren verlengt (van 4 tot 6 jaar voor joggers, bijvoorbeeld);
  • het risico op hart- en vaatziekten (infarcten, beroertes, etc.) met minstens 20% vermindert;
  • het risico op het voorkomen en terugkomen van verschillende van de dodelijkste kankers (borst, darm, long, enz.) vermindert, en de overlevingskans van wie eraan lijdt verhoogt;
  • angst en lichte depressies voorkomt, en de behandeling ervan bevordert;
  • helpt bij het beheersen van stress;
  • de kwaliteit van uw slaap verbetert;
  • uw immuunsysteem versterkt;
  • u helpt om een goed lichaamsgewicht te bereiken en te behouden;
  • rugpijn en andere chronische pijn vermindert en voorkomt;
  • het risico op bepaalde neurologische ziekten zoals Parkinson en Alzheimer vermindert, of ​​hun symptomen vertraagt;
  • ontstekingsaanvallen bij bepaalde auto-immuunziekten (multiple sclerose, de ziekte van Crohn, etc.) vermindert;
  • enzovoorts!

Het is duidelijk: naast een gezonde voeding is lichaamsbeweging waarschijnlijk het beste (preventieve) geneesmiddel dat er bestaat!

Wat, wanneer, hoeveel?

Maar dan moeten we het nog eens worden over wat precies voldoende fysieke activiteit is! Om te beginnen mogen we lichaamsbeweging in brede zin niet verwarren met het geheel van handelingen en bewegingen van alledag (zoals wandelen, trappen op- en aflopen, klusjes doen, enz.) Een activiteit is pas sportief als het een (beetje) hartinspanning vergt. Het is dus een kwestie van intensiteit. Simpel gezegd: een gemiddeld persoon van gemiddelde leeftijd en gemiddelde lichaamsomvang die een paar stappen zet, levert een lichte inspanning; als die persoon een beetje sneller en/of langer loopt, wordt dat een gematigde inspanning; en als het lopen langer duurt, spreken we van een intensieve inspanning.

En dan nu de vraag van één miljoen: hoe vaak moet u sporten om gezondheidseffecten zoals hierboven beschreven te bereiken? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt voor jongeren van 5 tot 17 jaar een gematigde tot intensieve lichamelijke activiteit van 60 minuten per dag aan.

Voor volwassenen adviseert de WHO wekelijks:

  • 150 minuten activiteit van gemiddelde intensiteit (bijvoorbeeld een wandeling van een half uur per dag, vijf dagen per week);
  • of 75 minuten activiteit van hoge intensiteit (bijvoorbeeld drie keer per week 25 minuten joggen);
  • of een gelijkwaardige combinatie van matige en intense activiteiten.

Alle specialisten zijn het erover eens: meer dan de duur en de intensiteit van uw sportieve inspanning is het de regelmaat ervan die goed is voor u!

Maar: welke sport te kiezen? Het belangrijkste criterium is ongetwijfeld plezier... Want als u er lol aan beleeft, is de kans groot dat u ermee doorgaat (en omgekeerd!) Wat heeft het bijvoorbeeld voor zin om te zwemmen als u zwembaden haat? Bij de eerste gelegenheid stopt u er dan mee... Dat gezegd zijnde, zijn het vooral de zogenaamde duursporten (1) die het gunstigst zijn voor de gezondheid.

Voordat u (opnieuw) gaat sporten…

Fysieke en sportieve activiteiten zijn goed op elke leeftijd en het is nooit te laat om er (opnieuw) mee te beginnen, zelfs niet na jaren van inactiviteit. Wie gezond is, kan zelfs op gevorderde leeftijd makkelijk (opnieuw) starten met wandelen, zwemmen, fietsen of aqua-aerobics. Om echter te vermijden dat u door een gebrek aan training een ongemak of letsel oploopt, doet u het best rustig aan, op uw eigen tempo. En bent u de 40 voorbij, spreek er dan over met uw arts voor u begint. Hij of zij zal u kunnen adviseren over de beste duur, beste frequentie en zelfs de beste soort van de te kiezen activiteit.

Hoe vermijdt u blessures?

Hoe goed sport ook voor u is, soms doet het pijn! Dat risico valt niet volledig te elimineren, maar hier zijn wel drie voorzorgsmaatregelen om het zo klein mogelijk te houden:

  • Ongeacht de aard en duur van uw inspanning, doe aan opwarming vooraf! Immers, koude is de vijand van uw spieren, en een goede opwarming kan het risico op spier- en gewrichtsblessures met de helft verminderen. Na de inspanning doet u best ook aan stretching, en dan wel geleidelijk, voorzichtig en zachtjesaan.
  • Zorg voor de juiste uitrusting. Niet iedereen heeft de middelen of de ambitie om te investeren in een dure sportuitrusting. Soms is dat ook niet nodig: voor yoga volstaat een comfortabele outfit. Voor een hele reeks disciplines is goed schoeisel echter een absolute noodzaak. Als u bijvoorbeeld gaat bergwandelen – of zelfs boswandelen – met gewone sneakers, dan vraagt u gewoon om verstuikte enkels!
  • Drink voor en na de training voldoende water! Ook tijdens een langdurige inspanning (meer dan 45 minuten) dient u te drinken, om te compenseren voor het vochtverlies door transpiratie. U kunt hiervoor sportdrankjes gebruiken, of speciale rehydraterende oplossingen die u in de apotheek vindt; die bevatten naast water ook vitamines en mineralen.

Nog een laatste tip: pijn (aan spieren, gewrichten, enz.) die langer dan twee weken aanhoudt en niet of weinig afneemt, dat is niet normaal! Aarzel niet om een ​​sportarts te raadplegen.

Geen tijd om te sporten?

Hier enkele kleine gewoontes waarmee u uw dagelijkse fysieke activiteiten naar een hoger niveau kan tillen!

  • Is uw traject niet langer dan 5 minuten, neem dan niet de auto maar ga te voet of met de fiets!
  • Neemt u het openbaar vervoer (metro, bus, enz.), stap dan consequent één halte eerder af.
  • Schaf u een hond aan: dat zal u dwingen minstens één keer per dag de deur uit te gaan.
  • In een uurtje huishoudelijk werk, doe-het-zelven of tuinieren verbrandt u gemiddeld 250 calorieën.
  • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.
  • Schijnt de zon? Profiteer ervan om een wandeling te maken!