Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zo verhelpt u brandend maagzuur

Brandend maagzuur krijgt u door te veel te eten, plots van eetpatroon te veranderen of in stresssituaties. Doorgaans is het een symptoom van niet-ernstige, niet-blijvende aard. Als u zich tenminste aan een aantal dieetregels houdt.

Zure oprispingen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, maagzuur en een branderige slokdarm: dergelijke symptomen van een slechte of trage spijsvertering manifesteren zich vaak na een stevige maaltijd rijk aan vet, zuur of kruiden; of na overvloedige consumptie van alcohol, koffie of tabak. Een zure reflux kan ook worden veroorzaakt door stress. Die zorgt immers voor een overproductie van maagsappen tijdens de spijsvertering. Heel vaak is maagzuur een bijverschijnsel van constipatie of van het tegendeel daarvan, diarree. Dit is een functionele stoornis, die meestal niet gepaard gaat met enige lichamelijke kwetsuur.

Zorg goed voor uw maag

Hoe deze maagklacht evolueert, hangt er vooral van af of u bepaalde voedingsregels respecteert. Om uw maag te helpen en de branderigheid te verlichten, kan u best infusies, soepen en mineraalwater nuttigen. Sommige watersoorten rijk aan bicarbonaten, licht sprankelend en niet al te gezouten, verrichten wonderen voor lijdende magen, en dit door de overmaat aan maagzuur te neutraliseren. Eet licht en langzaam (voldoende kauwen is essentieel voor een goede spijsvertering). Kies voor gekookte groenten, fruit (banaan), gevogelte en vis, allemaal zeer verteerbaar (zolang niet gefrituurd in olie of overgoten met een botersaus). Vermijd bovendien sterk gekruide of vetrijke gerechten, sap van zuur fruit (sinaasappelsap), zout in grote hoeveelheden en koffie. Allemaal etenswaren die de maagzuurgraad te sterk stimuleren. Tenslotte: ga niet meteen na het eten naar bed, want een horizontale positie bevordert zure reflux.

Een banaal symptoom dat ernstig genomen moet worden

Als een aangepast dieet niet voldoende blijkt om het teveel aan maagzuur te neutraliseren, kan een behandeling noodzakelijk zijn. Zo’n behandeling kan gebaseerd zijn op zogenaamde antacida (die de overproductie van maagzuur afremmen en zo het branderig gevoel bestrijden), op het gebruik van een maagverband, of op een kuur met klei. Het is belangrijk dat u aanhoudend maagzuur niet negeert, want onbehandeld kan dit leiden tot maagzweren. Ook dient u een dokter te raadplegen als u last heeft van maagzuur of maagkrampen na elke maaltijd, ernstige buikpijnen of bloed in de ontlasting.