Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Met de juiste make-up komt u mooi voor de dag!

Voor sommige vrouwen is het een dagelijkse gewoonte, anderen doen het enkel bij speciale gelegenheden. Hoe dan ook, make-up blijft hét wapen waarmee u uw gezicht mooier maakt… als u de juiste producten kiest!

De eerste essentiële stap voor efficiënte make-up is vochtinbrenging. Wilt u een stralend gelaat behouden, dan is het noodzakelijk de huid voldoende te hydrateren. In het gelaat is de huid dunner dan elders op het lichaam, en verdient daar dus speciale aandacht. Bovendien wordt ons gelaat voortdurend belaagd door vervuiling, regen, koude, hitte en stress. Kies afhankelijk van uw huidtype en leeftijdscategorie een geschikte vochtinbrengende crème om de huid te voeden. Wat mag u zeker niet vergeten? Breng de crème niet enkel ’s ochtends aan, maar ook ’s avonds. De huidcellen zijn ’s nachts immers dubbel zo actief. De crème moet zo worden aangebracht dat ze de huid goed kan doordringen: als u ze met de rug van uw hand aanraakt, mag de crème er niet aan blijven plakken, noch een vettig gevoel veroorzaken.

Welke foundation kiest u?

We zijn in volle winter, maar dat is geen excuus om er slecht uit te zien! De beste truc is om uw teint goed voor te bereiden met een foundation die het gelaat verlicht. “Kies de juiste kleur! We hebben de neiging een gouden teint te verkiezen, maar dat is een vergissing. Want hoe meer je kleuren accentueert, hoe sterker het masker-effect wordt.” Om die fout te vermijden, test u best eerst de foundation op de rug van uw hand. Kies daarbij voor een (enkele) teint bovenop uw natuurlijke huidskleur. Wat betreft de structuur van uw foundation – crème, vloeistof, stick of poeder – is alles afhankelijk van uw huidtype. Is die van het gemengde tot vettige type, weet dan dat poeders het overtollige talg verwijderen… in tegenstelling tot een vloeibare foundation. Normale tot droge huidtypes komen dan weer beter overeen met een vloeibare of crème-achtige foundation.

Weg met wallen onder de ogen!

Zelfs met perfecte make-up kan het beoogde effect lijden als er zichtbare wallen onder de ogen zijn. Die donkere kringen worden veroorzaakt door grijze of blauwige putjes onder de ogen. Er bestaan producten om dat effect te verzachten. Gebruik ze voordat u foundation aanbrengt. Trek daarbij niet met uw vingers aan de huid, maar breng de foundation aan met tikjes van de vingers, tot u een egaal effect bereikt. Tip: de punt van het oog aan de neuskant wordt vaak vergeten bij het aanbrengen van make-up!

Levensritme en huidteint

Er slecht uitzien is vaak synoniem met het hebben van een bleke, doffe huid. Er zijn inderdaad dagen dat onze huid een betere of slechtere teint heeft. Maar hoe komt dat? “Dat heeft te maken met onze lever, die werkt als een soort sorteerinstallatie. Dit orgaan verwijdert elke dag zowel goed als slecht afval. Als de lever goed werkt, heb je een heldere, lichte en egale huid.” Om de prestatie van onze lever te verbeteren is een doktersbezoek niet absoluut nodig. Over het algemeen volstaat een goed levensritme. Met andere woorden: goed eten, goed slapen, zoveel mogelijk bewegen en minstens 1.5 liter water per dag drinken. 

BB- en CC-crèmes

Deze fetisjproducten uit Azië, waar de zoektocht naar de perfecte teint heilig is, hebben recent de Europese markt bereikt. Deze crèmes bevinden zich zowat halverwege tussen een foundation en een moisturizer. BB-crème (BB staat voor ‘blemish blame’) is een complexe basiscrème die hydrateert, de teint egaliseert en imperfecties wegwerkt. CC-crème (voor ‘colour control’) heeft dezelfde werkzaamheid, maar voegt daarbij nog een kleurcorrectie toe. Sommige CC-crèmes bevatten minicapsules pigmenten die tijdens het aanbrengen ‘barsten’, en zo de teint bijkleuren. Ze hebben het voordeel dat ze vloeibaarder en lichter zijn dan BB-crèmes en zijn daardoor gemakkelijker aan te brengen. Wat betreft de dekking, het aangeboden kleurenpalet of de UV-index van de crèmes, heeft elk merk zijn eigen recept. Waar het om gaat is dat u de voor u meest gepaste crème vindt met de juiste teint. Ook al heeft u advies nodig om de juiste crème te vinden, eens u die heeft, zal u niet meer zo snel van ritueel willen veranderen."

Make-up verwijderen

Het mag dan al erg handig zijn te weten hoe je make-up moet aanbrengen, maar om uw mooie gelaat blijvend te benadrukken dient u ook de essentie van de démaquillage onder de knie te hebben! Dat is meer dan belangrijk, het is cruciaal. Want niet alleen verwijdert u de make-up zelf, maar ook al het vuil dat zich in de loop van de dag op uw huid nestelt.

Verwijder uw make-up zonder aan uw huid te trekken. Dat is de beste garantie voor een steviger gelaat. “Alle gebaren moeten delicaat en glijdend zijn. Ze moeten de stofdeeltjes van de vervuiling en het overtollige talg afdoende verwijderen. U gaat zo met het katoen over uw gelaat dat u de hele huid ontschminkt.” Het juiste product kiest u in functie van uw huidtype en leeftijdscategorie.

Het is ook aan te raden om na de ontschminking een bloemenwater of een tonicum te gebruiken. Een jonge huid heeft vaak last van vet of acné: in dat geval is een antibacteriële lotion geschikter. Bent u de 40 gepasseerd, dan heeft u onvermijdelijk enkele fijne gelaatslijntjes en dan is een goede démaquillage essentieel om uw huid soepel en plooibaar te houden. “Het verwijderen van de make-up vergt meer werk. Wie een aanzienlijke laag foundation aanbrengt, moet vaak twee keer ontschminken”. Als make-up onvoldoende verwijderd wordt, zal dat het aanbrengen van make-up de volgende dag beïnvloeden.

Een tint voor elke oogkleur

Vuistregel: gebruik niet dezelfde kleur van make-up als uw ogen!

  • Blauwe ogen: breng een blauwgrijze, bruine, baksteenrode, abrikozen of zelfs oranje blos aan. Voor een verfijnd resultaat, waag u eens aan een gouden of zilveren tint.
  • Groene ogen: zoekt u naar een tint waarmee u alle kanten uit kan, dan zijn bruin of beige goede keuzes. Voor avondmake-up zijn paars, pruim of grijsroze dan weer erg geschikt.
  • Bruine en zwarte ogen: u heeft geluk, want alle kleuren zijn mogelijk. Kies evenwel geen al te heldere teint, want daardoor kan uw oogwit geel gaan lijken. Roze, ‘naakte’ make-up verzacht uw blik. Om uw ogen te benadrukken, gebruik afgeleiden van bruin, grijs of nachtblauw.

Beauty-flits

Wat is een beauty-flits? “Een vrouw komt een restaurant binnen, en u bemerkt: oh, wat een mooie mond! Of: wow, wat een mooie ogen! Met andere woorden: u focust op een gelaatsdetail, in plaats van alle pluspunten te overlopen. Zo’n beauty-flits, dat moet u zelf veroorzaken. Maar dan moet u kiezen op welk detail u de aandacht wilt vestigen. We hebben allemaal iets speciaals waarmee we kunnen pronken”.