Houd uw cholesterol in de gaten
Cholesterol is essentieel voor het goed functioneren van uw lichaam. Maar wanneer het zich in uw bloedvaten begint op te hopen, wordt het uw vijand. Gelukkig bestaat er medicatie, maar de beste preventie is gezonde voeding. Ziehier de basisprincipes.
Te veel cholesterol kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
JUIST
Cholesterol is een levensnoodzakelijk vet dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en goede werking van het zenuwstelsel. Het draagt bovendien bij tot de productie van vitamine D. Maar als het volume ervan toeneemt (hypercholesterolemie), is het één van de voornaamste risicofactoren voor cardiovasculaire ziektes. Immers, wanneer cholesterol wordt afgezet op de wanden van de bloedvaten, vermindert geleidelijk de doorbloeding, en wordt het risico op een hartaanval of beroerte aanzienlijk groter.
Een teveel aan cholesterol manifesteert zich via specifieke symptomen.
ONJUIST
In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat hypercholesterolemie niet gepaard met specifieke symptomen. Alleen door middel van een bloedtest kan de aandoening opgespoord worden. En hoewel het klopt dat overgewicht vaak gepaard gaat met hypercholesterolemie, is het ook mogelijk om een te hoog cholesterolgehalte te hebben met een normaal lichaamsgewicht. Het is daarom van groot belang om uw cholesterolgehalte goed in de gaten te houden en in te grijpen als het te hoog blijkt te zijn.
Hoge cholesterol is louter een gevolg van slechte eetgewoonten
ONJUIST
Te veel cholesterol in uw bloed is slechts gedeeltelijk een gevolg van uw dieet, het grootste deel wordt geproduceerd door uw lichaam zelf, door de lever om precies te zijn. Omdat het oplosbaar is in het bloed, wordt cholesterol getransporteerd door twee transportsystemen met zeer verschillende rollen: LDL (lipoproteïnen met lage dichtheid) voeren de cholesterol van de lever naar de cellen en HDL (lipoproteïne met hoge dichtheid) recupereert het teveel aan cholesterol in de cellen om het terug te brengen naar de lever, waarlangs het wordt verwijderd.
Er is ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol
JUIST
Wanneer het LDL-niveau te hoog is, wordt cholesterol afgezet op de slagaderwanden en vormt geleidelijk vetafzettingen die atheromen worden genoemd. LDL wordt daarom ‘slechte’ cholesterol genoemd. HDL daarentegen heeft het vermogen om de bloedvaten van lipidenafzettingen te reinigen.
Een verhoging van het HDL-niveau in het bloed vermindert daarom het risico op hart- en vaatziekten. Het wordt daarom ‘goede’ cholesterol genoemd.
Sommige vetten kunnen een gunstig effect hebben op slechte cholesterol.
JUIST
Voedingsmiddelen bevatten verschillende vetten die het cholesterolgehalte verschillend kunnen beïnvloeden. Sommige van de vetten die het niveau van slechte cholesterol verlagen en dat van goede cholesterol verhogen: meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder omega-6 (met name aanwezig in zonnebloemolie, maïs of sojaolie) en omega-3, die de het komt vooral voor in vette vis (zalm, haring, sardines). Deze vetzuren (zogenaamd essentiële vetzuren, omdat ze niet door het lichaam worden geproduceerd) zijn ook aanwezig in lijnzaad- en raapzaadolie.
Veel onderzoeken hebben echter aangetoond dat ons dieet ons slechts 30% van de aanbevolen inname van omega-3 oplevert. Er bestaat gelukkig effectieve medicatie (de ontdekking van statines heeft een revolutie teweeggebracht in de behandeling van hypercholesterolemie), maar een aangepast dieet kan vaak voldoende zijn om de cholesterol op een normaal niveau te houden.
De gouden preventieregels
- Focus op goede vetten en vermijd het eten van te veel cholesterolrijke voedingsmiddelen (eidooiers, orgaanvlees, mayonaise ...)
- Focus op fruit en groenten (waarvan de antioxidanten de vorming van atheromen in de slagaders helpen verminderen), vis en mager vlees.
- Let op uw gewicht (afvallen kan vaak het cholesterolniveau verlagen).
- Doe aan lichaamsbeweging: sporten verhoogt niet alleen de goede cholesterol, maar voorkomt ook hypertensie.
- Drink alcohol met mate en stop met roken.